Jooga & Chakrat

chakra1Muladhara
Juurichakra

Ensimmäinen Chakra. Väri: Punainen. Ominaisuudet: Hyväksyntä, luottamus ja turvallisuus Varjotunteet: Kauna, jäykkyys Elementti: Maa

Tehtävä: Yhdistää meidät fyysiseen maailmaan aineellisten tarpeiden tyydyttämiseen, olemassaolon ylläpitämiseen ja oman lajin säilyttämisen kautta.

Sijainti: Selkärangan juuressa, peräaukon ja sukupuolielimien välissä. Juurichakra on yhteydessä kuonanpoistosta vastaaviin sisäelimiin;  lisämunuaisiin, vereen, selkärankaan, hermostoon, sukuelimiin, sääriin, luustoon ja on koko elämämme kivijalka ns. maadoituschakra. Fyysisesti se vaikuttaa meihin ohjaamalla adrenaliinin ja noradrenaliinin erittymistä.

Kun juurichakra on tasapainossa se tuo itseluottamusta, hyväksymistä, elinvoimaisuutta, hyvinvointia, juurtumisen (grounding) ja keskittymisen tunteita, seksuaalista hellyyttä ja itsehillintää. Kun chakra pyörii liian nopeasti, chakrassa on liikaa energiaa, joka voi johtaa agressiivisuuteen, määrääväisyyteen, egoismiin tai seksuaaliseen pidättyväisyyteen. Jos chakrassa on liian vähän energiaa eli juurichakra pyörii liian hitaasti, siitä voi seurata epävarmuutta, masennusta, tahdonvoiman puuttumista, kiinnostumattomuutta tai vastenmielisyyttä seksiin, epävarmuuden tunnetta, levottomuutta, huolestuneisuutta ja pelon tunteita. Juurichakrasta kumpuavat myös kaikki tottumukset ja riippuvuudet. Juurichakran epätasapainosta johtuvia sairauksia saattaa esiintyä, kuten selkäranka-, sääriongelmia, kivessairaudet.

Asana: Tadasana

 

chakra2Swadhisthana
Sakraalichakra

Toinen Chakra. Väri: Oranssi Ominaisuudet: Luovuus Varjotunteet: Seksuaaliset ongelmat, Häpeä, Syyllisyys ja mustasukkaisuus Elementti: Vesi

Tehtävä: Tunteiden, ruoansulatuksen ja seksuaalisuuden keskus; huolehtii sukupuolten välisistä ihmissuhteista ja seksuaalienergiasta, puhdistaa ja käynnistää tunteita ja fyysisiä prosesseja.

Sijainti: Ristiluussa, noin neljän sormenleveyden verran navan alapuolella. Se luu, joka yhdistää lannerangan häntäluuhun ja lantion alaosaan. Se on yhteydessä munuaisiin, munasarjoihin, kiveksiin ja eturauhasiin.

Tämä energiakeskus on keskittynyt elämän nautintoihin ja tasapainossa ollessaan saa luovuuden ja intohimon kukkimaan. Kun tämä chakra on tasapainossa kuukautiset ja vaihdevuodet sujuvat ilman komplikaatioita. Meillä on hyviä ja lämpimiä ihmissuhteita, hyvä suhde seksuaalisuuteemme, olemme tyytyväisiä itseemme, luotamme toisiin ja olemme tasapainossa ruoan suhteen. Kun chakra pyörii liian nopeasti, se voi aiheuttaa ylitunteellisuutta, agressiivisuutta, liiallista kunnianhimoa, manipuloivaa käytöstä, ylihemmottelevuutta sekä pakkomiellettä seksiin. Kun energiaa on liian vähän, kun chakra pyörii hitaasti, se voi aiheuttaa yliherkkyyttä, ujoutta, mielipahaa, luottamattomuutta ja syyllisyyttä. Epätasapainoon kuuluu myös kiinnipitäminen vanhoista käsitteistä ja olosuhteista, joista meidän olisi pitänyt luopua ajat sitten. Epätasapaino sakraalichakrassa voi aiheuttaa alaselkäkipuja, virtsarakko-, ja munuaissairauksia, hedelmättömyyttä, verenkierto-ongelmia, mielialan muutoksia ja erittäin vaativaa käytöstä.

Asana: Paschimottanasana

chakra3

Manipura
Solar Plexus -chakra

Kolmas chakra. Väri: Keltainen Ominaisuudet: Rohkeus, omanarvontunto, tahdonlujuus Varjotunteet: Viha, ahneus ja kateus Elementti: Tuli

Tehtävä: Henkilökohtaisen voiman Ilmaisu ja tunteiden esiintuomisen keskus. Tämän chakran avulla havaitsemme myös suoraan muiden ihmisten värähtelyjä.

Sijainti: Solar Plexus -chakra sijaitsee vatsan alueella, aivan navan yläpuolella ja siksi sitä nimitetään myös napachakraksi. se on yhteydessä ihoon, ruoansulatukseen, vatsaan, haimaan, sappirakkoon, pernaan ja maksaan. Se yhdistetään älyyn, logiikkaan ja henkilökohtaisiin saavutuksiin sekä pelkäämättömään, rohkeaan ja avoimeen kommunikointiin.

Tämä chakra on yhteydessä egoon ja tunteisiin. Siten se reagoi ajatuksiimme ja huoliin, jotka sisältävät hermostuneisuutta ja pelkoa. Suurella osalla meistä tämä chakra on jatkuvasti epätasapainossa tunteiden sekamelskan vuoksi. Kun tämä chakra on tasapainossa arvostamme itseämme ja muita, luotamme itseemme, olemme ulospäin suuntautuneita, hyväntuulisia ja elämäniloisia, rentoutuneita, spontaaneja, esteettömiä, nautimme fyysisistä aktiviteeteista, hyvästä ruoasta, osoitamme tunteikasta lämpöä, olemme terveitä, rohkeita ja pystymme suuriin tekoihin. Olemme aikaansaavia. Kun chakra pyörii liian nopeasti, liiallinen energia voi tehdä meistä ylikriittisiä, työnarkomaaneja, täydellisyyden tavoittelijoita, ja saada aikaan liioiteltuja tuntemuksia omista voimistamme. Liian vähän energiaa tässä chakrassa voi aiheuttaa masentuneisuutta, epävarmuutta, häpeää epätoivoa, yksinolemisen pelkoa, ahneutta, kateutta ja vihaa. Fyysisesti voi olla lihasten jäykkyyttä, vatsa- ja ruoansulatusvaivoja, syömishäiriöitä, alavatsan kipuja, maksaongelmia sekä yleistä heikkoa elinvoimaisuutta.

Asana: Vajrasana

chakra4

Anahata
Sydänchakra

Neljäs Chakra. Väri Vihreä. Ominaisuudet: Myötätunto, Rakkaus. Varjotunteet; Pelko, hylätyksi tuleminen, ripustautuminen. Elementti: Ilma

Tehtävä: Yhdistäminen rakkauden avulla – Sydänchakra on ystävällisyyden, toisten huomioonottamisen ja epäitsekkään toiminnan keskus.

Sijainti: Sydänchakra eli kehon sydänalue sijaitsee rintalastan kohdalla, sydämen korkeudella keskellä rintaa. Se on yhteydessä sydämeen, rintaan, keuhkoihin, käsivarsiin, hartioihin, käsiin ja kateenkorvarauhaseen.

Sitä kutsutaan myös sielun portiksi. Sydänchakra on tasapainon keskus. Se on paikka, josta ”minusta” tulee ”me”. Alapuolella olevat chakrat huolehtivat pääsääntöisesti elintoiminnoista, yläpuolella olevat taas ovat yhteydessä kehittyneempään tietoisuuteen. Sudänchakra säteilee voimakkaasti ulospäin ja sen säteily parantaa ja saattaa aikaansaada muutoksia myös muissa. Sydänchakran tehtävä on yhdistää rakkauden avulla. Se on vilpittömän,  ehdottoman, pyyteettömän rakkauden keskus ja tekee meille mahdolliseksi ymmärtää elämäämme, kokemuksiamme ja tunteitamme. Kun sydänchakra on tasapainossa, otamme toiset huomioon ja haluamme auttaa – annamme itsestämme muille. Tämä tekee meistä ulospäinsuuntautuneita, ystävällisiä ja auttaa olemaan kosketuksissa omiin tunteisiimme. Kun chakra pyörii liian nopeasti meistä voi tulla vaativia ylikriittisiä, omistushaluisia, oikullisia, ja emme tunne rakkautta. Kun taas chakrassa on liian vähän energiaa, se voi kehittää vainoharhaisuutta, tehdä riippuvaiseksi toisista ihmisistä tai asiasta, saada aikaan hylätyksi tulemisen pelkoa  ja jatkuvaa uudelleenvarmistumisen tarvetta. Jos koemme rakkaudettomuutta ja hyljeksintää, me usein suljemme sydänkeskuksen. Hyväksymällä omat vajavaisuutemme voimme ymmärtää ja suvaita niitä myös toisissa ihmisissä. Epätasapaino tässä chakrassa voi aiheuttaa korkeaa verenpainetta, astmaa, sydän- ja keuhkosairauksia.

Asana: Kandharasana

chakra5

Visshuddhi
Kurkkuchakra

Viides Chakra. Väri: Taivaansininen. Ominaisuus: Totuus. Varjotunteet: Kieltäminen, Jyrkkyys. Elementti: Eetteri

Tehtävä: Huolehtii vuorovaikutuksesta ja kommunikaatiosta. Kurkkuchakra on itseilmaisun, kommunikoinnin, luovuuden, totuuden, tahdon ja rehellisyyden keskus.

Sijanti: Kurkussa, jossa on myös kilpirauhanen kaulakuopan kohdalla. Se on yhteydessä hartioihin, keuhkojen yläosaan, kurkkuun, niskaan, suuhun, hampaisiin, korviin, kilpirauhaseen ja lisäkilpirauhaseen ja on kiinteässä yhteydessä aineenvaihduntaan ja hormoonitoimintaan. Kilpirauhanen on tärkeä luuston ja sisäelinten kehittymiselle.

Se huolehtii ruumiillisen ja henkisen kehittymisen välisestä yhteydestä sekä säätelee aineenvaihduntaa. Kurkkuchakra on myös yhteydessä kuuloon; verbaalisen kommunikoinnin lisäksi se edesauttaa telepaattisessa kommunikoinnissa ja informaation kanavoimisessa sekä oman sisäisen äänen kuuntelemisessa. Sen aluetta ovat sanojen valta, kieli, tietous ja hyvät viestintätaidot – ja niitä kaikki tarvitaan kanssakäymisessä. Kolmennen silmän ja kurkkuchakran energioiden yhdistyminen johtaa luovaan aktiviteettiin. Kun tämä chakra on tasapainossa keskitymme paremmin, olemme tyytyväisempiä, parempia puhujia, taiteellisesti inspiroituneita sekä aktiivisen kiinnostuneita spirituaalisen viisauden ja meditoinnin opiskelusta.  Kun tämä chakra on tasapainossa, aineenvaihdunta toimii hyvin. Kun chakra pyörii liian nopeasti se voi johtaa ylimielisyyteen, itsepäisyyteen, suorasukaisuuteen, liialliseen puhumiseen sekä itsekeskeisyyteen. Kun chakrassa on liian vähän energiaa, pyörien hitaasti, seurauksena voi olla pelokkuutta, epävarmuutta, ujoutta, syrjäytyneisyyttä, saamattomuutta ja pelkoa siitä, mitä muut itsestä ajattelevat. Kun kurkkuchakra on tukossa, monilla on ongelmia nielun alueella, äänenkäytössä, niskassa tai kilpirauhasen toiminnassa. Voit myös kokea uupumusta, paino-ongelmia, esiintymispelkoa, ruoansulatusvaivoja. Niskan jäykkyys voi olla merkki kykenemättömyydestä ilmaista tunteita verbaalisesti. Kurkkuchakran ollessa epätasapainossa, on vaikea rentoutua.

Asana: Sarvangasana

chakra6

Ajna
Kolmas Silmä -chakra

Kuudes Chakra. Väri: Indigo. Ominaisuus: Intuitio. Varjotunteet: Epäusko

Tehtävä: Intuitiivinen silmä, korkeamman yhteyden tiedostaminen

Sijainti: Kolmas silmä, Otsachakra sijaitsee kulmakarvojen keskellä, hiukan kulmakarvojen yläpuolella. Otsachakra on kolmannen silmän paikka; silmän, joka näkee sisäänpäin. Se on yhteydessä aivoihin, silmiin, päähän, korviin, nenään, hermostoon sekä aivolisäkkeeseen. Fysiologisesti se on yhteydessä serotoniinihormonia vapauttavaan aivolisäkkeeseen. Serotoniini taas vastaa mielialavaihteluista.

Kun tämä chakra on tasapainossa ja toimii täydellä potentiaalilla, se saa meidät näyttämään ja tuntemaan itsemme nuorekkaiksi, olemaan mieleltämme valppaita,avoimia, terveitä, irtaantumaan materiaalisen omistamisen tarpeesta, poistaa kuolemanpelon, avaa psyykkiset voimavaramme ja tuo esiin telepaattiset kykymme ja selvännäkijä lahjamme. Kun chakrassa on liikaa energiaa, meistä voi tulla yliherkkiä toisten tunteille ja epävarmoja. Kun kolmannen silmän keskus on tukossa, meillä ei ole uskoa mihinkään eikä yhteyttä laajempaan kokonaisuuteen. Emme usko korkeampaan minään, koska emme pysty erottamaan sitä omasta egostamme. Tällöin elää yleensä materiaalisten asioiden ja rahan vuoksi, tiedostamatta oman olemisensa, tietoisuuden ja jakamisen merkitystä. Tällöin näkee vain sen, minkä pystyy aistein kokemaan, eikä kykene syvällisempään yhteyteen. Kun tämä chakra on epätasapainossa, voimme kokea päänsärkyä, silmäongelmia, migreeniä, heinänuhaa, unettomuutta, hormoonallista epätasapainoa, vaikeuksia nähdä elämää eri näkökulmista, sekä vaikeuksia hallita oman elämämme kulkua.

Asana: Shavasana

chakra7

Sahasrara
Kruunuchakra

Seitsemäs chakra. Väri: Violetti Ominaisuudet: Ehtymättömyys, yhteys maailmankaikkeuteen Varjotunteet: Suru

Tehtävä: Kosmisen energian vastaanottaminen ja universaali tietoisuus. Pidetään yleensä puhtaan tietoisuuden keskuksena.

Sijainti: Kruunuchakra sijaitsee päälaessa, sen korkeimmassa kohdassa. Se liittyy aivolisäkkeeseen, joka erittää muiden umpieritysrauhasten toimintaan vaikuttavia hormoneita liittyen hypotalamuksen kautta keskushermostoon. Hypotalamuksella katsotaan olevan merkitystä tietoisuuden fyysisen perustan muodostumisessa. Chakra hallitsee myös käpylisäkettä, joka ottaa valoa ja varastoi valoa.

Kruunuchakraan liitetään sisäinen viisaus sekä ihmisen yhteys korkeampaaan voimaan tai maailmankaikkeuteen, jonka avulla ihminen pystyy kehittämään itseään paremmaksi. Tämä henkinen keskus auttaa meitä olemaan ystävällisiä ja ottamaan toiset paremmin huomioon. Kun tämä chakra alkaa avautua, alamme kiinnostua mystisistä ja yliluonnollisista asioista ja opetuksista. Kun chakra on tasapainossa, tulemme avoimiksi universaaliselle energialle ja meillä on pääsy tietoisuuteen ja alitajuiseen mieleemme. Kun chakrassa on liikaa energiaa pyörien liian nopeasti se voi aiheuttaa turhautumista ja migreeniä. Kun taas chakra pyörii liian hitaasti se voi aiheuttaa päättämättömyyttä ja ilon puutetta.

Asana: Sirshasana