Yleisiä neuvoja

Neuvoja joogaharjoituksiin

Haluamme näillä ohjeilla varmistaa sinun saavan harjoituksestasi iloa ja hyötyä

AJANKOHTA: Joogata voi milloin vain. Paras ajankohta asanaharjoitukseen on, kun aurinko nousee aikaisin aamulla ennen aamiaista. Yleensä on parempi harjoittaa vähän ja säännöllisesti joogaa joka päivä kuin tehdä pitkää harjoitusta silloin tällöin. Sinä päätät kuitenkin itse, milloin haluat joogata.

 1. Käytä löysiä ja mukavia vaatteita, jotka eivät kiristä mistään. Ja mielellään tee asanaharjoitus avojaloin.
 2. Käytä luistamatonta ja pitävää joogamattoa, vyötä, palikkaa, bolsteria, pientä tyynyä ja vilttiä.
 3. Joogata voi kaikkialla. Löydä puhdas paikka, jossa tunnet olosi hyväksi, missä et tule häirityksi. Tilan tulee olla joogalle pyhitetty paikka, jossa on miellyttävä lämpötila, jossa ei vedä. Huolehdi myös siitä, että huone on tuuletettu ja ilmapiiri hiljainen ja rauhallinen.
 4. Vältä harjoitusta täydellä vatsalla. Odota vähintään 90 minuuttia ruokailun jälkeen. Odota mieluiten 2 – 3 tuntia syönnin jälkeen. Asanoita ei saisi harjoittaa heti ruokailun jälkeen, vaan vatsan pitäisi olla tyhjä.
 5. Koska jooga puhdistaa kehoa sisältäpäin, on tärkeää juoda tarpeeksi vettä jonkin ajan kuluttua joogatunnin JÄLKEEN. Vältä juomista tunnin aikana tai heti tunnin loputtua.
 6. Asanoiden vaikutus syvenee, jos maltamme pysyä asanassa pidempään hengittäen syvälle sisään ja rauhallisesti ulos ainakin 5 – 15 kertaa. Yritä myös mielessäsi olla läsnä kehossasi, keskittyen työstettyyn alueeseen hengittäen rauhallisesti asanassa. Näin varmistat myös, että kehosi saa happea, joka on omalta osaltaan laukaisemassa kehon jännityksiä. Erityisesti uloshengityksen aikana kiinnitä huomioita siihen, miten voit päästää kehosi jännityksistä irti, uskallat päästää ajatuksistasi irti, stressistä jne.
 7. Muista hengittää! Älä koskaan pidätä hengitystäsi. ”Kun hengitämme tasaisesti ja rauhallisesti, sielukin rauhoittuu, ja hengityksestä tulee rauhallista ja rytmikästä, näin myös sielumme rauhoittuu, tasapainottuu ja harmonisoituu”. Hatha Yoga Pradipika.
 8. Muista, sinun kehosi on uniikki! Seuraa sinulle annettuja ohjeita huolellisesti, askel askeleelta, kiirehtimättä. Ja löydä se asento, joka on paras sinulle kehollesi.
 9. Älä suorita! Älä ole liian ankara itseäsi kohtaan. Älä koskaan käytä väkivaltaa tai ylivenytä asanassa. Älä pidä kiirettä. Vähempi on enempi. Jos asana tuottaa kipua, tule rauhallisesti ja hitaasti siitä pois.
 10. Hyväksy oma tasosi. Asana ei ole sen enempää oikein tai anna enemmän vain siksi, että toinen voi tulla pidemmälle asanassa. Tärkeintä on, että teet asanan oikein sillä tasolla, jolla sinä olet.
 11. Kuuntele aina kehoasi, kun harjoitat joogaa. Alussa tai pitkän tauon jälkeen on normaalia, että asanat voivat kiristää lihaksia ennen kuin lihakset taas tottuvat uusiin liikkeisiin.
 12. Pidä tarvittaessa taukoja, jos sinulle tulee huono olo.
 13. Muista päättää aina joogaharjoitus loppurentoutukseen. Tämä on tärkeä osa joogaa, jotta keho saisi parhaan mahdollisen vaikutuksen joogasta. Saat samalla itsellesi uutta energiaa.
 14. Joogaharjoituksella on puhdistavia vaikutuksia sisäelimiin ja se auttaa kehoa kuljettamaan happoja, kuona-aineita ja myrkkyjä lihaksista. Harjoitus voi myös kiihdyttää aineenvaihduntaa. Voit myös kokea, että virtsa muuttuu tummemmaksi tai käyt useammin vessassa. Muista juoda vettä auttaaksesi puhdistautumista.

”Asanat tekevät kehosta vahvan, kevyen ja vapaan sairauksista.” (Hatha Yoga Pradipika)